Pinguïns

PINGUINS

Diep in de struiken ligt Pongo lekker te slapen. Een zonnestraaltje prikt in zijn oog. Oegh, auw, moet ik al opstaan? Ik heb wel honger, maar dat koude water in? Pongo strekt zijn vleugeltjes en draait zijn kopje links en rechts… en daar staat zijn zusje, al helemaal opgepoetst, haar gele wenkbrauwen glimmen in de zon. “Hé, Pongo, kom mee, lekker spelen in het water!” roept Zusje “Ik heb honger!” bromt Pongo. “Ga eerst wat visjes voor me vangen!” “Hé broertje, ik ben je moeder niet!” Nee, Moeder zorgt niet meer voor Pongo en Zusje. Ze zit op haar nest met twee eieren. En zijn vader gaat iedere dag eten halen voor zijn moeder…

“Kom nou Pongo, straks ligt de Zeeleeuw weer op het strand en moeten we zo ver omlopen”, Pongo strekt eerst zijn ene poot en dan de andere…”Je gaat echt niet eerst een visje voor me halen?” probeert hij nog. Maar Zusje is al een eindje de heuvel af gehopt. Pongo schudt nog even zijn kopje om goed wakker te worden en dan hopt ook hij de heuvel af. Ze doen wel voorzichtig. Niemand mag weten waar hun slaapplaatsen zijn verborgen. En zo duurt het wel een tijdje voor ze al hoppend en waggelend op het strand zijn aangekomen. Gelukkig, de Zeeleeuw is niet op het strand, maar dan moeten ze straks in zee wel uitkijken voor hem, want in zee is hij veel sneller dan op het strand en hij lust wel een pinguïn.

Snel waggelen ze de zee in en duiken meteen onder. Door een golf raakt Pongo een eind bij Zusje vandaan, maar hij belandt, hoera, hoera, in een school vissen en gauw eet hij zijn buikje vol. Maar dan is er een grote schaduw boven hem. O jee, was Pongo helemaal vergeten dat de Zeeleeuw ook aan zijn ontbijt bezig was. En dan ziet hij ook Zusje die wanhopig voor de Zeeleeuw uitzwemt. Pongo bedenkt zich niet en zwemt snel omhoog totdat hij bij het oog van de Zeeleeuw komt…het lukt! De Zeeleeuw wordt afgeleid en hij vergeet Zusje en zwenkt de andere kant op. Maar Pongo is al lang weer verdwenen in de diepte. Zusje en Pongo ontmoeten elkaar weer in een grot. “Poeh, dankjewel, Pongo” hijgt Zusje. “Heb je nu al wel gegeten?” “Nee, nog niet.” “Kom,” zegt Pongo, “ik denk dat ik wel weet waar de school vissen is heengegaan.” Onderweg komen ze Papa Pinguïn tegen, die ook nog op zoek is naar eten voor Mama Pinguïn. Met z’n drieën zwemmen en duiken ze verder. En ja, daar is de school vissen weer. Papa Pinguïn gaat alvast terug met zijn vangst, maar Pongo en Zusje blijven nog wat spelen en in de golven duiken, tot ze moe zijn. En dan is het nog een heel eind zwemmen naar het strand. Als ze nog wat rondduiken zien ze Papa Pinguïn voorzichtig het strand opwaggelen. Hij kijkt links en rechts..en waggelt dan voorzichtig verder.

Boven in een hutje kijken mensen naar Papa Pinguïn en ze juichen zachtjes. “Kijk, kijk, daar komt een Pinguïn uit het water. Ze hebben er lang op gewacht. Ze vinden het leuk om te zien hoe Papa Pinguïn voorzichtig over het strand waggelt. Papa vindt het paadje naar boven, maar dan verdwijnt hij in de struiken en de mensen kunnen niet zien waar zijn nest verborgen is. Zusje gaat nog verder spelen, maar Pongo verlangt al weer naar zijn warme nestje en net zo voorzichtig als Papa Pinguïn waggelt hij het strand over. Hij hopt wat naar boven, maar blijft staan… hoor ik nou iets? De mensen in het hutje zijn meteen doodstil. En dan hopt Pongo langzaam naar boven, de struiken in…en de mensen kunnen niet zien waar zijn nestje is.

Misschien zijn er inmiddels wat foto’s van Pinguïns te zien op Flickr van Cristel en Patrick.. Je moet ze zelf zien eigenlijk…Ja, waarom zijn het zulke ontroerende vogels: deze statige hoppers en waggelaars die ergens iets menselijks hebben.

This entry was posted on Sunday, February 5th, 2006 at 7:57 and is filed under Alles en Niks. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Pinguïns”

  1. February 9th, 2006 at 19:32

    Cristel says:

    Ik heb wat foto’s van Pongo en zijn zusje op flickr gezet. Ook een foto van de observatie hut en natuurlijk van corrie die naar Pongo speurt door de verrekijker Dit is de link Pinguin foto’s

  2. February 26th, 2006 at 19:25

    Cristel says:

    Wanneer komt het volgende verhaaltje?

Leave a Reply