KLUS WEEK-END AUGUSTUS 2006

DE KLUSSERS KOMEN!

Ieder jaar voor mij een grote verrassing dat de klussers weer in grote getale opkomen. Dit jaar extra feestelijk omdat Cristel in het land was.

Mijn overpeinzingen: wanneer was toch de eerste keer? Ik ben in november 1990 verhuisd van de Lambrecht naar Deventer. Ik vermoed dat de eerste keer was in voorjaar of zomer 1991?

Toen ik nog in het huis op de Lambrecht woonde was ik nauw betrokken bij de SOOS. Vergaderingen werden in het huis gehouden en ik herinner me vaag dat ik zelfs een keer in WINDKRACHT 17 heb geschreven. Ik werd spontaan de soosmoeder genoemd en ik was zeer vereerd met deze titel. En dit was dan ook de reden dat de soosleden spontaan aanboden om mijn nieuwe huis in Colmschate te helpen opknappen. Ik herinner me dat Hanneke en haar echtgenoot er waren. Er werd driftig geschilderd: deuren of zo? Mijn hemel is dat al 15 jaar geleden? Hadden we toen al BBQ op het terras? Sliepen er toen ook zoveel mensen op de toen nog onbetimmerde zolder? Wat jammer toch dat ik noch foto’s, noch video daarvan heb. Het zijn toch ook dierbare herinneringen. Oude klusgangers zijn afgevallen, nieuwe zijn er bij gekomen en de SOOS bestaat allang niet meer. Er is getrouwd en er zijn kindertjes geboren en ook die zijn aanwezig geweest op de klus week-ends. Maar goed, ik zal ophouden met meimeren en effe een verslagje maken van 2006.

Dit keer begon het week-end eigenlijk al op vrijdag… Michiel, Cristel, Erica, Pieter, Marianne en Neleke kwamen in de loop van vrijdag en ik had rijst gekookt en wat bijgerechten gefabriceerd. Waren er nog meer? Vergeef mij, mijn geheugen laat mij in de steek op deze drukke dagen. Als je de DVD bekijkt was er al aardig wat bier doorheen gegaan op vrijdagavond… en o ja, we hadden bezoekers…Arie en zijn echtgenote en niet te vergeten: twee reusachtige honden. Ondanks het gedreutel van de twee reuze Deense Doggen was het best wel gezellig. Nou ja, ze knauwden een borstel en een mandje voor onkruid kapot, maar ze zouden ook ons kapot geknauwd kunnen hebben als het geen huisdieren waren. kapotgebeten! Neleke, die bij mij op de kamer sliep, en ik waren zaterdag vroeg wakker en stonden toen ook maar op en speelden in de serre. Michiel en Cristel gingen boodschappen doen en daarna druppelden de klussers binnen. Het was lunchtijd en Marianne smeerde zich mottig. Boterhammen. Daarna werd er toch snel begonnen met schuren. Tiemen werd op weg hiernaar toe gesommeerd de aanhanger van Bram Hamming in Harfsen op te halen: vóór 2 uur moest de troep uit de schuur naar de stort gebracht. Geweldig, ook al weer gelukt. De verwilderde klimop bij de schuur werd drastisch teruggesnoeid.

Vrijdag was ik met met Cristel en Michiel naar BCC geweest en kocht ik zomaar (ja, ik moet er echt van blozen) twee platte TV’s. Folkert en Ronald sloten deze aan in zitkamer en slaapkamer. Inmiddels DVD van klusweek-end op de platte buis bekeken. Beeld geweldig, maar muziek klopt niet helemaal, sorry. Inmiddels was het schuren van de ‘schuur’ klaar en werd er driftig geverfd, zelfs door mijn kleindochter, Neleke, gehuld in haar knalrode overall en idem klompen, door Cristel en Michiel gekocht in de Coop.Bathmen.

PHTO0004.JPG Tiemen waste mijn auto, en dat was ook hard nodig. Ik kocht ook nog een fietsje voor Neleke en die haalden we om 5 uur op. Neleke trots fietsend op de stoep en Marianne ernaast.

PHTO0005.JPG

Inmiddels was de schuur prachtig woudgroen geschilderd en werd het toch tijd voor een beetje pret. In de keuken was het druk met mensen die salades en pindasaus klaarmaakten. Sateetjes werden geregen, een mooi stuk vlees in aluminium verpakt. Zoiets is voor mij zo relaxed, wetend dat ik niets te maken heb met het voer. Er vielen druppels en zo kwamen de grondzeilen van Onno te pas: het eerste zeil werd op een of andere manier aan van alles vastgemaakt en hoera! een deel van mijn vijver was gevrijwaard van regen.

Het tweede zeil was iets problematischer, maar ook dt werd op de een of andere manier aan bomen vastgemaakt. Toen kon het BBQ vuur aangestoken en hadden we een werkelijk zaaalige maaltijd. Er was inmiddels voldoende hout voorradig voor het traditionele vuur. Wij zaten lekker droog en het vuur in de korf was heet genoeg om buien te doorstaan. Er werd natuurlijk weer luid gezongen (Pater Moeskroen). Harry, Tom en Liedeke waren vanwege kroost reeds vertrokken, en ja..Erica al in de loop van de dag.. De volgende dag, zondag….Jacqeline heeft niet zo lekker geslapen in de serre naast de nachtbrakers, tja…dat hoorde ik achteraf…er was nog een hoop pret rond het kampvuur en als je dan ernaast in de serre moet slapen… Anyway, ook Neleke was vroeg wakker en Marianne was maar wat blij dat Jacq zich ontfermde over Neleke en zij opgekruld in een deken op de bank verder kon slapen.

En ach ja, dan komt het afscheid. Een ieder is wat warrig opgestaan, gelukkig stond ontbijt klaar, en dan vertrekt men één voor één of twee voor twee en dat was dan het einde van het KLUS WEEK-END 2006. Gelukkig bleef Cristel tot dinsdag,,,,

This entry was posted on Tuesday, September 5th, 2006 at 0:34 and is filed under Alles en Niks. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “KLUS WEEK-END AUGUSTUS 2006”

  1. September 6th, 2006 at 7:29

    cristel says:

    Heb je nog commentaar van de buren gehad? Of vonden ze dat we ons erg netjes gedragen hadden dit jaar?

Leave a Reply