LENTE

Lente is voor mij: himmelhoch jauchzend und zum Tote betrübt. Ja, inderdaad, dat gaat natuurlijk mee met zon en regen. Toen ik wegging naar Nieuw Zeeland in december, klaagde iedereen dat het maar steeds warm najaar bleef. Ik vond het best, alleen: ik kon dus de vogels nog niet voeren. In Nieuw Zeeland genoot ik van de zomer, kocht korte broeken en gezellige zomershirtjes. Heerlijk om een stukje ‘winter’ in Nederland over te slaan. Eind januari kwam ik terug en het was nog steeds geen winter in Nederland. Afgrijselijke verhalen hoorde ik van mijn buren over de stormen die in Nederland gewoed hadden. Een grote tak was van de boom gescheurd en bij weer andere mensen waren er een paar mooie hoge coniferen omgegaan. Er was zelfs een ongeluk gebeurd met een man die de tweede conifeer moest omhalen. Foute berekening en de top kwam net op zijn rug terecht. Ik geloof dat het nu weer goed gaat met de man. Mijn lieve overbuurman had mijn tuin gecontroleerd en er was geen schade. Het was de eerste dagen er zacht en ik zag de bolletjes uit de grond schieten.

narcissen

Daarna werd het kouder en er kwamen steeds meer vogeltjes in de tuin. De keukenkastjes maar eens afgezocht en ik vond nog één vetbolletje. Ophangen? Eigenlijk mogen ze met dit weer geen vet meer. Ach nou ja, het is er maar eentje. En onmiddellijk hingen er staartmeesjes aan. Mussen en roodborstjes zaten wat sip te kijken en bij een tuincentrum kocht ik toch maar een zakje strooizaad. Ik heb daar zo’n handige ‘container’ voor, maar helaas was de bovenste helft echt kapot. Niet verwonderlijk want ik kreeg dit van Bram Hamming toen ik hier pas woonde in 1991!!

deel 1 vogelvoer

Het weer bleef veranderlijk, maar niet koud en de bolletjes spoten de grond uit. Sneeuwklokjes natuurlijk, maar heel snel de crocussen en nu zelfs de kleine narcisjes. En net als je daarvan loopt te genieten in de zon, schuift daar een wolk voor. Ik besloot toch lekker door te gaan met vogels voeren en kocht nog meer zaad, een zaadstreng en iets dat ik gemalen wormen noem. Speciaal voor de merels en roodborstjes. Ja, sorry, dit is een vink.

vink

De zaadstreng werd onmiddellijk bezocht door de bonte specht.

deel 5 specht op streng 2

deel 3 de specht

O, wat is dat toch een grappige vogel. Merels en roodborstjes waren dankbaar voor de ‘gemalen wormen’. De tuinlieden deden hun snoeiwerk en legden een paadje aan naast de schuur. En toen mijn kleindochtertje, Neleke kwam logeren en het weer even prettig was, stapten we op de fiets en gingen naar het tuincentrum en kochten primulaatjes. Ze staan nu in de voortuin in een hengselmand.

de primula's Maar ja, vanmorgen was het weer zo grijs en ik dacht: schrijf er over en nu de zon weer zo’n beetje schijnt: DE LENTE KOMT TOCH ECHT!

This entry was posted on Sunday, March 4th, 2007 at 4:58 and is filed under Alles en Niks. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “LENTE”

  1. March 4th, 2007 at 22:21

    cristel says:

    Leuke fotos van de specht en het laatste plaatje ziet er in ieder geval heel lente achtig uit! Officieel is het hier nu herfst maar gister en vandaag zijn de heetste dagen van deze zomer geweest….

  2. March 4th, 2007 at 22:40

    Patrick Lemmens says:

    Een bonte specht? Dat is wel bijzonder of niet?

Leave a Reply